tiistai 10. syyskuuta 2013

Turistina Bangkokissa

Thaimaan pääkaupunki Bangkok on kaupunkina todella monikulttuurinen, josta löydät arabeita, intialaisia, korealaisia, japanilaisia ja länsimaalaisia ihmisiä. Arabit viihtyvät Sukhumvit Soi 3 alueella, joka myös tunnetaan nimellä Soi Arab. Intialaiset ovat majoittuneet "Pikku Intiaan", joka tunnetaan nimellä Phahurat ja kiinalaisena alueena tunnetaan Yaowarat Road.

Monikulttuurisuudesta huolimatta pidempään Bangkokissa asuneet ihmiset ovat omaksuneet Bangkokissa asuessaan paikallisia tapoja, jotka poikkeavat heidän omasta kulttuuristaan. Nämä tavat pystyy usein tunnistamaan seuraavan MinneThaimaassa listan avulla.

Mistä voit turistina tunnistaa ulkomaalaisen ihmisen, joka on asunut Bangkokissa kauemmin?

1. Ulkomaalainen ihminen on oppinut puhumaan Thaimaan kieltä. Tämän luulisi olevan selvää ilman sen enempiä perusteluita.

2. Ulkomaalainen ihminen käyttää jatkuvasti mopotakseja Bangkokissa lyhyemmilläkin matkoilla. Thaimaalaiset Bangkokissa asuvat ihmiset ovat usein kyllästyneet kävelemään lyhyitäkin matkoja saasteisessa pääkaupungissa ja mopotakseja on saatavilla kaikkialla. Paikalliset käyttävät mopotakseja myös siiitä johtuen, että he haluavat pitää ihonsa aina mahdollisimman valkoisena. Turistit Thaimaassa taas haluavat yleisesti ottaen saada itselleen mahdollisimman ruskettuneen ihon. Thaimaassa taas valkoista ihonväriä arvostetaan ja kaupoissa näet paljon "skin whitening" tuotteita. Mopotaksien käyttäminen on halpaa ja lyhyimmät matkat pääsee alle 10 bahtilla, kunhan puhuu thaimaan kieltä.

3. Lisää jäitä olueen. Thaimaassa paikallisten oluiden juominen on turisteilla kuin myös paikallisille suosittu tapa. Olipa merkkivalinta Singha, Chang tai Leo niin turistit eivät lisää olueensa jäitä. Paikalliset Bangkokissa taas poikkeuksetta laittavat lasinsa täyteen jäitä juodessaan olutta. Tämä tapa on varmasti alunperin saanut alkunsa siitä, että Bangkokissa on todella kuuma. Kuitenkin paikalliset laittavat olueensa jäitä myös sisätiloissa, jossa ilmastointi on täysillä. Kun näet ulkomaalaisen ihmisen lisäävän olueensa jäitä, voit turvallisesti olettaa hänen olleen Bangkokissa pidempäänkin.

4. Paikalliset Bangkokissa eivät käytä vessapaperia. Tämä saattaa kuulostaa suomalaisena sinulle oudolta mutta paperin käyttäminen ei ole erityisen hygieeninen tapa. Pesisitkö likaiset hikiset jalkasi tai kainalosi paperilla pyyhkimällä? Tuskinpa. Bangkokissa pidempään asuneet ovat luopuneet vessapaperin käytöstä ja käyttävät aina vettä ja pesevät peräaukkonsa. Bangkokin vessoissa normaalisti on suihku tähän tarkoitukseen mutta ajoittain löydettävissä on pelkästään kauha ja ämpäri. Vessapaperia tosin on saatavilla joissakin länsimaalaisemmissa paikoissa mutta paperia ei heitetä pönttöön vaan vieressä olevaan roskakoriin. Länsimaalaisen tyyliset vessat sekä pisuaarit ovat yleisiä mutta halvemmissa asuinnoissa muun muassa on perinteinen kyykkykäymälä, jossa on pelkkä reikä. Jos et tiedä miltä kyykkykäymälä näyttää niin se näyttää lattiaan asennetulta käännetyltä pisuaarilta.

5. Turistit Thaimaassa juovat joko pullosta tai lasista. Thaimaassa pidempään asuneet ovat oppineet Bangkokin tavoille ja juovat virvoitusjuomansa suoraan muovipussista. Kaduilla virvoitusjuomia myyvät menettäisivät rahaa, jos antaisivat pullot asiakkaille. Tästä johtuen virvoitusjuomat kaadetaan muovipussiin, josta paikalliset ja Bangkokissa pidempään olevat juovat limunsa suoraan muovipussista.

6. Paikalliset hedelmät kuten ananas sekä mango ovat saatavilla kaikkialla teiden varsilla. Kyseiset hedelmät maistuvat niin turisteille kuin pidempään asuneille. Paikallisilla kuitenkin on turistien näkökulmasta erikoinen tapa lisätä kaikkiin hedelmiinsä chilijauhetta, joka on sekoitettu suolaan. Nähdessäsi länsimaalaisen dippailevassa hedelmää chiliin ja suolaan voit olettaa hänen olleen hieman pidempään Bangkokissa.

7. Turistina Thaimaassa olevilla suomalaisilla on tapana laskea mitä Thaimaan bahtien hinnat ovat euroissa. Pidempään Bangkokissa olevien ihmisten tapana taas on päinvastainen. Puhuitpa mistä hinnasta tahansa he laskevat mitä kyseinen hinta olisi bahteissa. Rahasta puhuttaessa pidempään Thaimaassa asunut saattaa myös todeta, ettei Thaimaa ole monessakaan kohtaa halvempi kuin Suomi vaan itseasiassa kalliimpi. Tälläisiä asioita ovat muun muassa autot, maitotuotteet ja viinit.

Toivottavasti pidit tästä MinneThaimaassa kirjoituksesta ja sait uusia ajatuksia matkustaessasi seuraavan kerran Bangkokiin "Miten tunnistaa pidempään matkalla ollut?"

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen blogi tämä Minne Thaimaassa. On uutta tarkkailtavaa kun nyt käydään matkalla Bangkokissa seuraavalla matkalla. Ennen ollaan matkustettu miehen kanssa vaan Phuketin Karon Beachille valmismatkoilla.

    VastaaPoista